Whiplash, även kallat pisksnärtsskada, är en skada som du kan få när kroppen drabbas av en plötslig snärt av huvudet. Ett vanligt exempel är vid en trafikolycka men även situationer som tacklingar, fall och slag kan orsaka det vilket gör whiplash till en ganska vanlig skada hos vissa atleter. Då det är en skada i nacken så kan graden av besvär variera kraftigt.

Många associerar whiplashskador med allvarliga trafikolyckor eller allvarliga skador i till exempel hockey. Men faktum är att lindrigare fall kan man få av tämligen milda situationer. Redan vid ett par kilometers hastighet i en bil kan du få en pisksnärtskada utav en krock eller en tvärnit. Det hela handlar om hur väl kroppen är förberedd och hur kroppen reagerar vid smällen. Detsamma gäller vid till exempel ett fall eller tackling. En mildare tackling i en hockeymatch kan orsaka skador även om de då oftast är mildare fall.

Symtom vid whiplash

Har man varit med om en situation som kan orsaka pisksnärtskada så märker du av symtomen inom en vecka. Symtomen kan variera i hur allvarliga dem är men ont i nacken samt stelhet är de vanligaste. Utöver det kan du också få problem som ont i huvudet, skuldror, axlar och ländryggen. Eftersom nacken är en känslig del som lätt orsakar problem i rygg eller huvud så kan du även få yrsel. I väldigt allvarliga fall kan du också få problem med dina sinnen. Utöver det kan man få problem med minnet men det är i fåtalet fall.

Har man varit med om en situation där man kan drabbas av whiplash och känner av symtomen bör man söka vård omedelbart. Märker man bara av symtom så sök till en vårdcentral. Men har du väldigt ont är akutmottagningen ett alternativ. Blir man kollad snabbt efter skadan är det lättare att få vård för den.

Behandling

Behandlingen kan variera en hel del för whiplash eftersom symtomen varierar. När man söker vård kontrollerar man först hur skadan uppkommit. Skadan kan se olika ut beroende på hur du fått den bland annat. När det diagnostiserats så kan man behandla skadan ordentligt.

Behandlingen kan bland annat innehålla sjukgymnastik, medicinering och operation. Du får först kirurgi som behandling när man testat andra behandlingar för din skada som inte fungerat.

Man kan också göra en del saker själv för att snabbare behandla sin skada. Att hålla ens blodcirkulation igång är viktigt. Så att göra rörelser med nacke och rygg är effektivt, likaså promenader för att få frisk luft och motion. Se också till att hålla stressen nere och att sova ordentligt då smärtan kan bli värre av stress och sömnbrist.

Det gäller också att hålla koll på den behandling man får. När du märker av symtomen och det misstänks vara whiplash så skadar det inte att skriva ner hur symtomen utvecklas. Likaså när du börjar med din behandling, håll koll på vad som funkar och vad som gör det hela värre så att din läkare enklare kan utvärdera din behandling.

Det är alltid viktigt att man håller en tydlig kontakt med den som ansvarar för ens vård. Detta behöver inte nödvändigtvis vara en läkare utan det kan vara din sjukgymnast eller terapeut. Se till att denne är medveten om hur symtomen utvecklas och ifall du märkt att något gör smärtan eller besvären värre.