De flesta drabbas någon gång i sitt liv av ryggskott. Det är en vanlig form av ryggont som man drabbas av och som man kan få av flertalet skäl. Man har dock inte kunnat fastställa en tydlig orsak till vad som orsakar ryggskottet, men man har kunnat hitta riskfaktorer som gör att du kan drabbas oftare och mer intensivt. Dessa riskfaktorer kan vara hög ålder, depression och att man tidigare har haft problem med ryggen. Symtomen kan också variera kraftigt vid ryggskott. Besvären beror på vilken form av ryggskott man har. Man kan ha ryggskott i form av ryggsmärta. Men man kan också ha ryggsmärta i ländryggen samt bensmärta, så kallad ischias.

Symtom

Symtomen kan som sagt skilja sig en aning. Lumbago, alltså ett vanligt ryggskott som orsakar ryggsmärta i ländryggen, orsakar ofta smärta eller stelhet i ryggen. Smärtan kan i början vara rätt intensiv men går succesivt över efter ett par dagar. Ofta är smärtan mer tydlig på antingen högra eller vänstra sidan och kan i vissa fall stråla mot ljumskar eller ned mot skinkorna.

Men i vissa fall kan du drabbas av ischias när du har ryggskott. Då får man en intensiv smärta som strålar ned mot ett eller båda benen. Detta kan i sin tur påverka ens vardag och man kan känna att det gör mer ont när man rör på sig.

Misstänker man att man har ryggskott så finns det en hel del man kan göra. Det behövs inte heller alltid vård för det. Man kan nämligen göra en hel del själv för att lätta på besvären.

Behandling av Ryggskott

Det finns många sätt att behandla ryggskott på. Det viktigaste är att man inte lägger sig ner och hoppas på att det går över. Utan att hålla kroppen igång så att blodcirkulationen hålls igång är rekommenderat. Då kan man snabbare slippa besvären och smärtan går över lättare än om du vilar.

Oavsett om du har akuta eller mer långvariga ryggproblem så kan naprapati vara en bra lösning. Deras expertområde är just ryggen och genom manipulation av ryggraden kan man dels lätta på smärtan men också lättare komma över ryggproblemen. Det är framförallt rekommenderat för den som vill slippa ta mediciner för ens ryggskott och smärtan.

Beroende på varför man drabbats av ryggskott så kan det finnas ett underliggande skäl till det. Då måste man hantera det så att smärtan försvinner helt och inte bara temporärt. En naprapat kan hjälpa en att dels minska smärtan men också bistå med läkningen av skadan. Läker ryggen fel när du har ett ryggskott kan det komma tillbaka. Eller i värsta fall kan smärtan bli värre. Men genom att man manipulerar ryggraden och ser till att den inte stelnar slipper man dessa risker.

Oavsett om man har ett vanligt ryggskott med ryggsmärta eller om du har ischias också är det en bra idé att uppsöka vård vid långvariga problem. Men man kan också söka vård ifall smärtan är så pass jobbig att det blir ett problem i din vardag.

Bland det man kan göra själv kan man bland annat hålla kroppen igång genom promenader eller enkel motion. Det man också kan göra är att förebygga ryggskott. Detta kan du göra genom att arbeta rätt, till exempel inte lyfta tunga saker fel. Att böja på benen och hålla din rygg rak när du lyfter är ett bra råd. Sen att kontinuerligt motionera håller kroppen igång vilket låter dig hålla blodcirkulationen i ryggen igång. Det stärker också musklerna vilket minskar risken för framtida ryggproblem. Det kan också hjälpa dig en hel del när du redan drabbats av ryggskott.