Nackspärr innebär att man har smärta och stelhet i nacken på grund av en kramp i nackmusklerna. Det är ganska vanligt och kan uppkomma i väldigt vanliga situationer, antingen vid häftiga rörelser med huvudet eller efter att man sovit i en dålig ställning. Det kännetecknas ofta av att man har svårt att vrida på huvudet, oftast är det åt just ett specifikt håll man inte kan röra ens huvud. Det finns dock fall där man inte kan hitta en egentlig orsak till nackspärren, då kan det bland annat handla om att man redan har stela muskler i nacken.

Behandling

Det finns flera olika sätt att behandla nackspärr på beroende på hur allvarligt det är. Att få behandling är inte alltid nödvändigt utan för många går det hela över efter ett par dagar som mest. Men för vissa kan det bli ett hinder i arbetet och då är såklart vård alltid ett alternativ. En naprapat kan hjälpa dig med nacken och hjälpa till med att låsa upp lederna. Det finns däremot inte mycket en läkare kan göra åt nackspärr eftersom det oftast inte finns någon direkt anledning. Vid allvarligare problem kan man dock få hjälp med remisser till rätt instans. Du kan dock söka till dessa självmant genom att kontakta dem direkt.

Något man kan göra själv är dock att hålla sig igång. Små mjuka rörelser brukar fungera bra för att få lederna att släppa. Att däremot sitta ner och ta det lugnt kan dra ut på läketiden. Men du ska inte göra onödigt många rörelser som orsakar smärta. Man kan också testa att applicera värme då detta hjälper musklerna att slappna av, till exempel en dusch eller ett varmt bad.

Medicin mot smärtan dock motverkar ej Nackspärr

Har man väldigt ont och det är ett hinder under dagen kan man ta vanliga smärtstillande som är receptfria. Dessa hjälper dock inte mot nackspärren utan endast mot själva smärtan. Det kan däremot hjälpa dig att kunna utföra mer rörelser under dagen så att du kan stretcha ut lederna ordentligt.

Träning förebygger Nackspärr

Det bästa sättet att undvika nackspärr är dock att förebygga det, framförallt om du har en historik av det. Att hålla kroppen igång med motion är till exempel alltid en bra idé. Du kan fråga en naprapat eller sjukgymnast om övningar som kan hjälpa. Men att träna på egen hand med löpning, promenader eller på ett gym kan vara en idé för att hålla kroppen igång. Det är viktigt för mer än nacken att du håller blodcirkulationen igång. Likaså att musklerna i kroppen hålls flexibla genom regelbunden användning.

Återkommande Nackspärr

Har man återkommande nackspärr kan man gå till en naprapat som kan hjälpa till med de mindre låsningarna. Detta förhindrar att besvären blir mer akuta och smärtsamma. Däremot kan en naprapat inte förebygga nackspärr till hundra procent utan en behandling är mer effektiv när man fått nackspärren.

Förebyggande åtgärder

Men andra förebyggande åtgärder finns också. Till exempel kan du se över din sömnsituationer. Att ha en ordentlig kudde som ger stöd i nacken är en bra idé. Likaså att se till att du arbetar ergonomiskt. Har du ett stillasittande jobb är det bra om du kan få stå upp eller röra på dig emellanåt för att nacken inte ska bli stel. Ifall du regelbundet får nackspärr är det rekommenderat att du tar upp detta med någon specialist. På så sätt kan du minska lidandet och återfå funktionen du behöver under vardagen.