Stress är något som alla upplever någon gång i sitt liv. Oftast är det i speciella situationer där man behöver extra energi och det kan då vara något positivt. Men ifall man är stressad för länge så kan det börja tära på kroppen, något som blir ett allt större problem hos många människor. Symtomen kan också variera något enormt beroende på vad för form av stress det är och hur länge man haft den. Till exempel kan något så pass enkelt som orolig mage eller huvudvärk vara stress men samtidigt kan kraftig ledvärk också vara en form av reaktion på stress. Det finns dock mycket hjälp att få mot det genom behandlingar av olika slag.

Symtom

Eftersom stress påverkar olika människor olika beroende på tolerans så kan symtomen variera en hel del. Vanliga tecken kan vara svårighet att koncentrera sig, huvudvärk och magproblem. Men det kan också ge dåligt minne, ångest, yrsel och trötthet. Många kan till exempel vakna upp efter en ordentlig natts sömn och ändå känna sig extremt trötta och sega.

Ett stort problem med stress är att flera av symtomen kan skapa andra problem. Till exempel kan trötthet orsaka problem med minne, yrsel och minne. Ångest kan i sin tur också orsaka symtom som liknar depressioner.

I vissa mer extrema fall där stressen tärt under en längre tid kan man hamna i riskzonen för att bli beroende av nikotin, alkohol, koffein eller andra droger. Detta förvärrar bara symtomen du redan har och kan då orsaka problem som gör det hela värre.

Känner man av dessa symtom och vet med sig att man ligger i riskzonen är det bäst att söka hjälp omedelbart. Detta eftersom du kan få hjälp för att hantera stress innan du börjar lida i vardagen av det.

Behandling av Stress

Det finns många olika sätt att hantera stress och beroende på hur du fått den kan metoden variera. Det absolut bästa första steget är att identifiera varför du är stressad. Ibland kan något så enkelt som att ta ledigt ett tag från jobbet vara nog för att man ska kunna stressa ner. På längre sikt kan man ändra arbetsuppgifter eller lägga om sin vardag för att den ska passa din kropp bättre.

Men man behöver inte göra allt detta ensam utan det finns professionell hjälp att få av olika slag. Till exempel så kan en läkare, psykolog eller kurator hjälpa dig att avlasta din stress. Detta kan ske till exempel genom att man ändrar i sina vanor för att kroppen ska få en bättre chans att hantera stressen man har i sin vardag. Man kan då också få hjälp med sjukskrivning eller att lägga om sin diet ifall det skulle behövas.

Något som också kan göras är att man besöker en naprapat. Studier pekar på att en naprapatisk justering kan hjälpa kroppens anpassning till stress. Det kan inte hjälpa dig ta bort källan av stress nödvändigvis men det kan hjälpa dig att ta bort en del av symtomen från det. Eftersom stressen kan påverka din kropp och dess hållning så kan det till slut orsaka problem som värk, smärta, stelhet och dylikt. Där kan naprapati hjälpa dig att dämpa dessa symtom så att du lättare kan handskas med din vardag. Det tillåter dig också att jobba med källan av stressen med mindre besvär. Det kan vara en fördel eftersom det kan kännas krävande som det är att lägga om vanor och ens livsstil.

Det viktigaste är dock inte att man låter stressen byggas upp utan att försöka avlasta den. Att tro att det automatiskt går över kommer leda till värre symtom och fler besvär. Så märker man av en negativ spiral är det bäst att söka hjälp och börja jobba med den omedelbart.