Väldigt ofta när man pratar om skador som behöver behandling så tänker vi på allvarliga saker. Till exempel olyckor som orsakar benbrott eller allvarliga bilolyckor. Men faktum är att man kan få problem av även de minsta av skador. En liten smäll under en idrott eller en olycka hemma när du snickrar kan orsaka en hell del problem. Det kan i sin tur begränsa dig i ditt liv genom att försämra rörligheten i dina leder och orsaka muskelproblem som spasmer och bristningar.

En vanlig skada vi associerar med olyckor är whiplash, oftast med just bilolyckor. Men du kan få liknande skador av mindre stötar och häftiga rörelser. Ett vanligt exempel är olika typer av fall. Något som att ramla i duschen kan orsaka problem i nacken som leder till stelhet och smärta. Du kan också få skador på ryggraden som i sin tur leder till smärta, stelhet och domningar i ländryggen.

Men du kan i värre fall också få problem som tinnitus, yrsel och nedsatt syn vid olycka typer av skador i huvudet. Ramlar man och slår huvudet fel så kan man få dessa problem vid till exempel hjärnskakning.

Det finns dock en hel del behandling att få för dessa skador. Det är ofta viktigt att man får hjälp i tid och att man blir undersökt när skadan är i ett tidigt skede.

Naprapatisk behandling vid skador

Det finns många skador där naprapati kan vara till god hjälp. En naprapat är en expert på just leder och muskler. Så oavsett om du fått en ligamentskada vid en tackling i fotboll eller om du ramlade illa och fått stelhet i nacken kan du få hjälp. En naprapat kan hjälpa en på flera olika sätt både för att lindra smärtan och reducera risker i framtiden.

En naprapatisk behandling kan hjälpa dig en hel del vid olika led- och muskelskador. Man kan då återfå ens ursprungliga funktion genom att leder och musklerna mjukas upp och får bättre blodcirkulation. Detta kan till exempel reducera stelhet i lederna men också minska smärtan du fått på grund av skadan.

Men en naprapat kan inte bara behandla dina nuvarande skador. En naprapatisk behandling kan hjälpa en att reducera framtida risker så att du inte skadas lika enkelt. Om muskler och leder är i god funktion och är uppmjukade så löper man en mindre risk att dessa slits ut vid fysisk ansträngning. Det är därför väldigt vanligt att man får kontinuerlig stödbehandling av en naprapat om man aktivt tränar mycket. Många elitidrottare besöker till exempel en naprapat trots att de inte fått skador specifikt för att minska risken för dem.

Men du kan också få rådgivning och hjälp med övningar av en naprapat. Rådgivning kan vara bra ifall du ofta drabbas av samma problem då det kan vara från en ovana eller en rörelse som du ofta utför. Enformiga rörelser kan till exempel orsaka ledproblem och en naprapat kan hjälpa dig med detta. Övningar som mjukar upp leder och minskar smärta och stelhet kan man också få av en naprapat. Dessa kan hjälpa dig vid problem och kan vara bra om man till exempel har ett stillasittande jobb som försämrar din kroppshållning.

En naprapat kan med andra ord hjälpa en med en stor mängd saker och kan också hjälpa en i förebyggande syfte så att man slipper framtida besvär. Det är alltså ingen dum idé att överväga naprapati när man behöver hjälp med led- eller muskelskador.