Problem i käkleden kallas ofta för TMJ, temporomandibular joint disorder. Det är en form av samlingsnamn för olika problem som kommer från käkleden eller dess muskler. Det kan innebära olika typer av problem med olika orsaker. Däremot så är besvären man får rätt lika och därför har man samlat dessa i ett. Ofta härstammar problemet från att en broskbit i leden blivit irriterad vilket orsakar problem såsom låsningar eller smärta. Det går dock att behandla käkledsproblem och det finns mycket hjälp att få i olika former.

Betydelse

Käkledsproblem kan ha en mängd olika ursprung beroende på din livsstil och sjukdomshistoria. Du kan till exempel få problem i käkleden av fysiskt trauma som en bilolycka eller ett slag. Men tandrelaterade problem som fel på bettet, tandslitage eller felbehandlade tandproblem kan också orsaka käkledsproblem. Utöver det kan stress också orsaka att du får problem och smärta i käken. Vissa av dessa orsaker är lättare att behandla än andra.

Misstänker man att man har problem i käkleden är det bäst att söka hjälp för detta innan det blir värre då man kan få värre besvär om man låter det gå. Många av orsakerna till käkledsproblem kan också vara lättbehandlade.

Det som kännetecknar käkledsproblem är ofta klickande i käken eller att du gnisslar tänderna. Utöver det får man ofta ont i antingen käken eller i öronen där käken sitter fast. Men med tiden och beroende på hur du fått det kan symtomen bli värre.

Du kan till exempel bli stel i käken och få problem med att använda den ordentligt. Men den molande smärtan i käken kan också till slut sprida sig i ansiktet och leda till huvudvärk. I vissa allvarligare fall kan du få värk i såväl nacke som axlar på grund av käkledsproblem. Vissa kan också drabbas av yrsel eller tinnitus men dessa hör till de lite ovanligare fallen.

Hur man behandlar käkledsproblem

Att behandla problemen du fått man vara svårt eftersom man först måste ta reda på varför du drabbats av det. I många fall kan både en naprapat och en tandläkare behövas. Medicin som receptfria smärtstillande kan hjälpa till med att underlätta smärtan under en tid men det kan inte ta bort själva problemet. Handlar det om ett felaktigt bett kan man till exempel justera detta med hjälp av en bettskena som leder till att käken slappnar av. Det förhindrar dig också från att gnissla tänderna och slita på dem. Tandläkare kan också övningar som håller käken rörlig och hjälper den att slappna av.

Men en naprapat som är utbildad i just kroppens leder kan också bidra till behandlingsprocessen. Hur de kan hjälpa dig beror på hur du fått problemen men om det finns bakomliggande skador eller liknande kan man i många fall hjälpa till med avslappning för de patienter som lider på grund av det. Utöver det kan man också komma med förslag om övningar som hjälper dig slappna av och hålla igång käkleden.

Det är viktigt att om man märker av käkledsproblem att man söker hjälp för detta. Gör man det inte i tid riskerar besvären att bli värre och mer svårbehandlade. Märker man då av att man gnisslar sina tänder eller börjar få ont i käkleden är det bäst att man söker hjälp hos en naprapat eller en tandläkare som kan utreda orsaken till det och se vad de kan bidra med.