Alla drabbas av huvudvärk då och då. Det är en naturlig del av mångas vardag. Men faktum är att det ofta går att behandla huvudvärk, framförallt om man har det kontinuerligt. Den vanligaste formen av huvudvärk är spänningshuvudvärk som de flesta får under sitt liv. Det kan finnas en hel del anledningar men stress, oro och ångest kan lätt orsaka detta. Det finns dock hjälp att få vid kontinuerlig huvudvärk och man behöver inte gå runt och lida i onödan med det.

Orsaker till huvudvärk

Det finns en hel del anledningar till varför du kan drabbas av huvudvärk. Har du en dålig kroppshållning eller arbetsställning kan du till exempel drabbas av regelbundna anfall av huvudvärk. Dessa är orsaker som ofta kan vara enkla att justera genom att man får rätt behandling för sin kroppshållning eller genom att man justerar sin arbetsplats. Genom att ta regelbundna pauser kan man till exempel låta kroppen röra på sig och återfå cirkulationen.

Du kan också drabbas av huvudvärk av enklare saker som sömnbrist, vätskebrist eller dålig belysning. Detta kan man hantera det med genom att få hjälp med sömnen. Att dricka oftare när man är på jobbet kan hjälpa en med de bekymmer man har i många falk. Belysning kan om den är för svag orsaka huvudvärk, framförallt om du läser i ljuset eller vistas för länge i det. Samma sak med sämre syn eftersom det gör att blicken är ofokuserad och du kan då få spänningshuvudvärk.

Man kan också få problem med spänningshuvudvärk om man inte äter regelbundet, detta då ditt blodsocker svänger för mycket vilket också kan orsaka humörsvängningar och sämre koncentrationsförmåga.

I vissa fall kan du ha spänningshuvudvärk på grund av ett trauma eller en olycka. Har man till exempel varit i en bilolycka och fått en whiplashskada så kan du drabbas av regelbundna huvudvärkar och då bör man få det behandlat omedelbart så att symtomen inte blir värre med tiden.

Behandling

Det finns många sätt att behandla huvudvärk på. Är det inte regelbundet kan receptfria smärtstillande hjälpa. Men är det mer kontinuerligt så är det bara en temporär lösning. Då är det bättre att man söker hjälp och hittar skälet till ens huvudvärk. En vanlig anledning till spänningshuvudvärk är just stelhet.

Stelhet kan man få hjälp med av bland annat en naprapat som hjälper till med att mjuka upp lederna och musklerna så att dessa blir mindre stela. Detta hjälper i sin tur mot huvudvärken om det var det som var orsaken.

Utöver det kan du få hjälp med rådgivning om vad du kan förbättra i ditt liv och på jobbet för att minska problemen. Du kan till exempel få råd med din hållning, hur du kan förbättra arbetsplatsen så att den blir mer ergonomisk samt övningar som låter dig mjuka upp lederna själv.

Beroende på varför du har fått huvudvärken kan det vara bra med avslappnande övningar som låter dig slappna av då stress enkelt kan orsaka huvudvärk och man kan då få hjälp med detta.

Utöver en naprapat kan även sjukgymnaster, läkare och naprapater hjälpa till med regelbunden huvudvärk och komma med olika råd och övningar som hjälper dig minska huvudvärken. Men det viktigaste är att man söker hjälp ifall man märker att man kontinuerligt har huvudvärk vilket kan peka på att man har ett problem. Att hitta orsaken till detta är det viktigaste så att man vet vad man ska tänka på i sin vardag.