Även om graviditet ofta associeras med lycka och en ny familjemedlem så kan problem uppstå. Det är inte helt ovanligt att man får problem med kroppen vid graviditet och att man till exempel drabbas av foglossning som orsakar ryggproblem. Detta då kroppen måste bli mer rörlig för att man ska kunna föda, vilket innebär att bäckenet kan drabbas av smärta där det vidgar sig. Detta kan i sin tur leda till smärta i andra delar av kroppen. Foglossning är dock ett felaktigt namn då det inte är några fogar som lossnat, därför kallar man det ofta för bäckensmärta. Smärtan kan däremot inte skada dig eller ditt barn så du behöver inte oroa dig. Vanligtvis försvinner besvären efter förlossning men det finns sätt att lindra smärtan på om det blir för jobbigt.

Symtom

Om du drabbas av bäckensmärta så börjar besvären oftast i mitten av din graviditet då kroppen börjar justera sig mer märkbart inför förlossningen. Det absolut vanligaste symtomet är att du får ont i bäckenet. Men smärtan kan drabba flera olika ställen på kroppen. Vanligt är att du får en molande eller huggande smärta i den nedre delen av ryggen.

Men du kan drabbas av smärta på fler ställen som till exempel höfter, skinkor och över blygdbenet. I vissa fall kan smärtan stråla ner mot låren eller nedåt mot ljumskarna. I vissa fall kan man få svårt att gå på grund av låsningar i ena benet. Vanligt är att man får svårt att gå i trappor eller göra mer belastande rörelser som att sitta på golvet eller resa sig upp. Oftast blir också smärtan värre under dagen alltefter att man varit aktiv. Så den är oftast lindrigast på morgonen och värst på kvällen efter att kroppen belastats mera.

Men det finns behandling för dessa problem och det är onödigt att gå med en massa smärta i kroppen. Eftersom foglossning inte är något ovanligt så är det inte heller svårt att diagnostisera det. Att söka vård för det är alltid en bra idé då smärtlindring finns så att du slipper problem i vardagen. Smärtan kan variera från person till person men kan ofta påverka ditt humör och din koncentrationsförmåga.

Behandling

Det finns behandling att få för foglossning. Det finns till exempel bäckenbälten som kan hjälpa dig om du ska gå längre sträckor. Dessa kan underlätta för dig om du till exempel går på promenader i syfte att få motion då dem kan förhindra en hel del av smärtan.

Men att gå till en sjukgymnast eller en arbetsterapeut är också ett alternativ. Du kan då få råd om hur du ska stärka din hållning så att smärtan inte blir lika allvarlig. Det finns också övningar att utföra som hjälper dig med smärtan du har.

En naprapat kan också hjälpa dig en hel del. Det finns specifik naprapatisk behandling för gravida kvinnor som är helt säker och kan hjälpa dig med dina leder och muskler. Det kan vara bra för den som är orolig för utrymmet och positionen av barnet vid bäckenet. Men inte bara är detta bra för barnet utan det kan hjälpa dig med smärtlindring så att du får det lättare under din vardag.

Det är med andra ord en bra idé att söka hjälp om du har bäckensmärta. Hjälp finns att få och du kan slippa en hel del av besvären så att du får en mindre problemfylld graviditet och kan lättare fungera under din vardag.