Naprapati? Det är inte ovanligt att man får problem med smärta i rygg eller nacke. De flesta får det någon gång i livet och många får det oftare. Det kan komma från att man till exempel har ett sittande jobb eller har en mer sittande livsstil. Man kan då få till exempel strålande smärta som kommer från nacke eller rygg och sedan går ut i dina armar eller ben. I vissa fall kan man också få problem med domningar i lederna.
I vissa fall behöver man vård för dessa smärtor. Det finns en stor mängd med alternativ när det kommer till vård. Men många väljer en naprapat. Naprapatisk behandling innebär att man använder manuella metoder och kombinerar dessa. Det innebär att naprapaten använder sina händer på olika sätt för att hantera smärtan.
Syftet med naprapati
Går man till en naprapat så är det för att man har smärta i nacke, rygg eller axlar. Självklart vill man få smärtan behandlad så att man kan återgå till sin vardag. I allvarligare fall kan smärtan orsaka problem i ens arbete. Har man till exempel ett fysiskt arbete kan det bli svårt att fortsätta jobba.
Men syftet med naprapati är inte bara att lindra den smärta man har just då vid behandlingen. Utan en stor del av arbetet ligger i att hitta orsaken till dina besvär. Helst vill man genom naprapati nämligen bearbeta själva orsaken så att du inte behöver komma tillbaka. Det kan handla om stress i arbetet, dålig hållning eller dylikt som orsakar spänningar i muskler och leder. Så naprapati innebär också ofta att man får ett personligt träningsprogram samt rådgivning. Rådgivningen kan handla om din kroppshållning, arbetsställningar och andra saker du bör tänka på i vardagen.
Men andra ord så jobbar man också i förebyggande syfte genom naprapati. På så sätt kan man genom naprapati få hjälp med ens omedelbara smärta och besvär men också få hjälp med orsaken till dessa besvär. Det mer direkta arbetet innebär manuella behandlingar som kombinerar massage och töjning för att mjuka upp leder och muskler. Detta ska då hjälpa dig med smärtan du har just då. Sedan efter det jobbar man mer i förebyggande syfte samt att behandla orsaken. Efter en behandling med naprapati kan man dels känna sig mer smärtfri och mer rörlig. Men man kan också bli trött och känna en viss träningsvärk från töjningarna. Men det släpper efter ett tag och det brukar kännas bra efteråt.
Fungerar naprapati?
Naprapati är en form av alternativmedicin och det är då vissa som är tveksamma till om det fungerar. Naprapati är egentligen ganska likt kiropraktik och de två klumpas ofta ihop. Inom båda ämnen görs det en hel del forskning av olika slag för att bedöma hur effektivt och säkert det är.
Med naprapati är det såklart viktigt att man går till en utbildad och licenserad naprapat. Det är viktigt eftersom vissa av behandlingarna man får genom en naprapat skulle kunna vara farliga om de görs fel, man skulle till exempel kunna få mer ont än innan. Sen är det också viktigt med utbildning för att effektivt kunna hitta orsaken bakom dina problem.
Naprapati har visat sig vara effektivt för en mängd olika besvär som man kan ha i nacke, rygg och axlar. Det används också av en stor mängd med professionella atleter. Dessa behöver kontinuerlig behandling för att deras leder och muskler ska fungera i toppform. Annars kan man råka ut för allvarliga skador och olyckor.
De flesta känner sig bättre efter en eller två behandlingar redan. Men eftersom syftet med naprapati inte bara är att behandla den omedelbara smärtan så kan det ta mer än ett par behandlingar. Detta då man också ska fixa orsaken till problemen. Varje behandlingspass brukar ta cirka fyrtio minuter och hur många sessioner man behöver varierar. Detta då det beror på vilken typ av skada man har och hur enkelt det är att bearbeta det.
Skulle man inte bli bättre efter ett par behandlingar så kommer en naprapat avbryta behandlingen eftersom det inte skulle leda någonvart. Man blir då istället rekommenderad annan mer passande vård för ens besvär. Men följer man råden, får behandlingarna och följer sitt träningsprogram så brukar de flesta som går till en naprapat att bli bättre.