Har man problem med smärta eller besvär i leder, muskler och dylikt så kan man behöva gå till en naprapat. Det är vanligt med problem i axlar, rygg och nacke idag. Det kan till exempel vara på grund av att man har ett sittande jobb eller ens kroppshållning. Man kan antingen få en remiss genom sin läkare eller själv kontakta en naprapat för ett besök. Men vad gör en naprapat egentligen och hur går det till?
Inledande behandling
När man först kommer till en naprapat är det viktigt att man går igenom sina besvär. Har man till exempel haft tidigare besvär eller liknande så kan det vara viktigt att veta. Det är liknande frågor som man får på ett läkarbesök med andra ord.
Men för att man ska veta exakt vad som ska bli behandlat och hur det ska behandlas så måste man bli undersökt. Man klär av sig ned till underkläderna och man blir då undersökt.
Det innebär att naprapaten kontrollerar ens leder, muskelstyrka och var man har ont. Man kollar också hur lederna reagerar vid rörelse för att se vilka rörelser som gör ont.
Undersökningen görs till stor del med naprapatens händer. Genom att känna på leder och muskler försöker man hitta just vad som gör ont, till exempel en sena, led eller muskel.
Genom att veta exakt vilken del som gör ont kan man lättare ge optimal behandling.
Efter att man ställt en diagnos så kan man då börja planera vilken behandling man behöver.
Detta görs tillsammans med patienten så att behandlingen passar en på det individuella planet. Skulle man nu ha en sjukdom eller liknande som orsakat besvären får man istället en remiss till en läkare.
Hur en naprapat arbetar
Beroende på vad för besvär man har enligt diagnos så kan man få en stor mängd med olika behandlingar. Men främst handlar det om manuell behandling som utförs med händerna. I vissa fall kan man också behandlas genom akupunktur om naprapaten har utbildning för det.
Ifall man har problem med en eller flera leder så är det så kallad ledmanipulation som gäller. Det innebär att naprapaten använder sina händer för att för ut den besvärade leden en bit längre än vad man kan göra på egen hand. Man drar då isär ledytorna med ett snabbt knyck. Även om det kan komma ett knäppande ljud från det så gör det inte ont. Syftet med ledmanipulation är att leden ska börja fungera som den ska vilket innebär att du får mindre ont då musklerna kan röra sig mera.
Ifall ledmanipulation inte skulle vara en lämplig behandling så utförs mobilisering istället. Det kan vid vissa typer av skador vara skadligt med ledmanipulation och man vill trots allt undvika ytterligare skador. Mobilisering innebär att man istället behandlar vävnader som finns i närheten av leden. Man gör detta genom att töja muskelfästen och senorna. Detta kan också fungera för att öka rörlighet och minska smärtan fast utan direkt behandling på leden.
Massage Muskeltöjning
Men om det är musklerna problemen sitter i så är det istället muskeltöjning eller massage som gäller. Vid massage så arbetar man med händerna för att mjuka upp muskler som är spända och ömmande. Genom massage kan man då få dem att slappna av vilket ökar rörligheten. Det i sin tur gör att smärtan släpper. Muskeltöjning används när man har dålig rörlighet i ens leder på grund av spända muskler. Muskeltöjning är ungefär som en form av stretchning av musklerna. Detta görs försiktigt så att man känner sig avslappnad efteråt.
Triggerpunktsbehandling
En annan form av behandlingsform vid muskelproblem så finns triggerpunktsbehandling. Det innebär att en naprapat trycker på ömmande områden som finns i muskulaturen som är spända. Det görs med händerna men i vissa fall kan det kombineras med akupunktur ifall möjligheten finns då det vidare kan hjälpa musklerna att slappna av.
I vissa fall när man har stela leder och muskler så kan man använda ultraljudsvågor. Det är vanligare med skador man fått genom idrott. Det innebär att man får ligga ned och en ultraljudsgivare förs fram och tillbaka över det skadade området. Man stryker också på ett lager gelé på huden ovanför skadan, precis som vid en ultraljudsundersökning.
Beroende på ens skada kan man också få tens, transkutan elektrisk nervstimulering. Det innebär att man får elektroder fastsatta vid skadan eller där man har ont. Sedan skickas svaga elektriska impulser in i området. Eftersom musklerna då spänner sig och sedan slappnar av kan man få dem att känna sig mindre spända. Det gör dock inte ont även om man skulle kunna tro det.
Efter behandlingen
Efter en behandling känner man sig ofta avslappnad och utvilad. Men i vissa fall kan man bli trött och lite illamående, men det är ovanligt. Det är inte heller ovanligt vid bestående men från en behandling. Även om många kan känna obehag under sin första behandling. Det är inte ovanligt eftersom, man knäpper i lederna och dylikt. Men det är smärtfritt och ofarlig om ens naprapat är utbildad.
Efter din manuella behandling får du också råd. Det varierar beroende på hur man fått sin smärta men oftast handlar det om råd kring ens kroppshållning, hur man rör sig och liknande. Man kan också få råd så att man kan undvika problemen i framtiden. Du kan då få hjälp att förstå orsaken till din smärta och dina besvär.
Det är inte heller ovanligt att man får ett träningsprogram. Ofta innehåller dessa olika töjningsövningar så att du kan stretcha hemma. Det låter dig mjuka upp musklerna så att du kan minska smärtan hemifrån. Det hjälper även till med läkningsprocessen.
Naprapati hjälper de flesta och många mår redan bättre efter en eller två behandlingar. Det är dock viktigt att man följer träningsprogrammet och de råd man får från sin naprapat. Först då kan man garantera optimal läkning för ens skador. Ifall man stöter på problem i ens behandling är det viktigt att man pratar med sin naprapat om det. Då kan man ändra på behandlingen så att den fungerar bättre för dig. Detsamma gäller ifall man är nervös för något innan ens manuella behandling.