Oavsett ens livsstil så är ens fötter en viktig del av ens liv. Man går på dessa och använder dem i ens vardag. Men ens fötter sköter även saker som ens kroppsställning och ens balans. Det är dock lätthänt att man glömmer bort sina fötter trots att de är så viktiga för en. Men det finns många anledningar till att ens fötter kan skadas och symtomen kan variera en del beroende på hur och vad de skadats. Det är därför viktigt att man får hjälp när ens fötter har problem så att man inte blir värre. Vid allvarligare fotskador så kan man få bekymmer att gå och det kan påverka en i ens arbete och vardag.

Olika fotskador

Det finns en stor mängd olika skador du kan få i foten. Ofta handlar det om ligamentskador, frakturer eller problem i fotmusklerna. Bland de vanligare finns till exempel stukningar som är en form av ligamentskada där ligamentet brustit. Man kan däremot få andra skador som till exempel stelhet i ligament eller muskler.

En annan vanlig form av problem är plattfot. Det innebär att fotvalven är nedfallna vilket gör att dina fötter utsätts för mer belastning än vanligt. Trots att det kan orsaka smärta i foten så kan det också leda till att man får intensiva värkar i ens höft eller nedre del av rygg, den så kallade ländryggen.

Man kan dock få samma skador som plattfotade utan att man faktiskt lider av just plattfot. Går man fel så kan fotvalven ändå utsättas för belastning och det kan då orsaka samma skador och besvär som du vanligtvis skulle få som plattfotad. Det är därför det är viktigt att man håller koll på sina fötter och får behandling när man behöver det. Annars kan man få onödiga problem som hade kunnat förebyggas eller behandlas innan du fick besvär.

Behandling & Råd

Det finns mycket man kan göra vid fotproblem. Är det något mildare och man vet hur man fått det behöver man inte alltid vård heller. Har du till exempel obekväma skor kan detta orsaka många olika former av problem. Därför är det viktigt att man köper sig ett ordentligt par. Vet man med sig att man får ont i fötterna av sina skor är det en bra idé att byta dem.

Det är också viktigt att du inte fortsätter att belasta foten om du märker av att den är irriterad. Att veta när man ska ta en paus är minst lika viktigt som att använda ordentliga skor. Har du nyligen börjat jogga eller cykla är det viktigt att du håller koll på din kropp. Det är inte ovanligt att man överanstränger sig och på grund av det får en inflammation eller en skada i till exempel vristen.

Men när man fått en skada finns det behandling att få. Vet man inte riktigt vad man drabbats av men är orolig kan det vara bra att få det undersökt hos en läkare eller specialist. Man kan då göra en fysisk undersökning och möjligtvis röntga för att se om det är en fraktur eller inte.

Men man behöver inte heller gå till en läkare utan en naprapat fungerar det med. Man kan då få hjälp med sina skador och få råd om vad man bör göra. Utöver att få övningar för fötterna så kan man få bra rådgivning om hur man kan röra sig bättre så att du bibehåller styrka och balans i kroppen. Man kan också få naprapatisk behandling som hjälper fötterna att bibehålla sin funktion och rörlighet. Det är viktigt eftersom du annars kan drabbas av stelhet och läkningsprocessen kan ta längre tid. Så sök vård i tid och vänta inte tills smärtan och besvären blir olidliga.