Eftersom vi använder våra fötter så mycket i våra liv kan vi också få slitningar på dem. Det är egentligen inte konstigt då vi går, springer och tränar med våra fötter. Fötterna bär hela vår kroppsvikt och då kan man såklart få slitningar i dem. Dessa slitningar kan i sin tur ge olika fotledsproblem och symtomen kan variera beroende på vilket problem man får.

Vanligare problem är att man antingen får en stukning eller en inflammation. Beroende på hur allvarlig denna skada blir kan man få mildare eller grövre problem med sina fötter. Om man inte behandlar rätt eller om man fortsätter att slita på fötterna kan det ofta bli värre. Därför är det viktigt att man tar hand om sin skada ordentligt när man får en.

Olika fotledsproblem

Atleter och folk som tränar med fötterna kan få stukningar. Oftast har man då att göra med en översträckning av ligamenten. Beroende på hur grov stukningen är kan ligamenten i vissa fall gå av. Men ofta får man mildare stukningar som läker med tiden. Vanligtvis kan man få en stukning när man till exempel går snett på ojämn mark eller när man utövar en sport och råkar ut för en olycka. I början känner man en intensiv smärta i det drabbade området och det svullnar sedan upp.

I vissa fall kan man då behöva röntga skadan för att se hur allvarlig den är. Delvis eftersom man måste utreda om det faktiskt är en stukning eller om du drabbats av en form av benbrott. Trots att man har ont när man stukat foten så bör man röra på sig efter att den första inflammationen läkts, vilket tar en till två veckor. Läkningsprocessen för hela stukningen kan däremot ta flera veckor att läka, upp till ett par månader.

En annan vanlig form av fotledsproblem du kan drabbas av i vristen är tendonit. Det innebär att senorna i vristen har inflammerats. Vanligtvis kan man drabbas av det när senan är inflammerad efter träning eller ett trauma och fortsätter utsätta vristen för stress. Men precis som med en stukning finns det en hel del man kan göra. Olika specialister kan hjälpa en med övningar och behandlingar som påskyndar läkning.

Behandling

En naprapat kan ge dig olika övningar som hjälper dig att hålla foten rörlig. Det är nämligen lätt hänt att man drabbas av stelhet utöver smärtan och detta kan försämra läkningen av foten. En naprapatisk behandling kan då hjälpa dig att minimera riskerna för mer långsiktiga besvär.

Det är viktigt att man får hjälp ifall man har fått problem i fotleden eftersom även om skadan kan initialt vara liten så kan den snabbt bli värre om du inte hanterar den rätt. Fortsätter man att träna kan till exempel inflammationen bli värre. Inte bara att det då tar längre tid att läka utan foten kan också läka fel. Till slut kan detta orsaka problem som en naprapat kan hjälpa dig med.

Det är ganska svårt att missa att man fått en stukning eller en inflammation. Smärtan går inte över efter man vilat någon dag vid dessa besvär. Detta kan då vara ett tecken på att man fått en inflammation eller att man fått en stukning. Misstänker man att man drabbats av detta är det bäst att man får det undersökt så att man kan få den hjälp man behöver.