Axeln är en väldigt känslig led på grund av hur rörlig den är. Det gör den väldigt instabil och gör att den lätt kan påverkas av stress. Får man problem i axeln blir man väldigt begränsad eftersom man använder den till så mycket, allt från vanliga sysslor som att klä på sig men också i arbetet. Oavsett om man har ett fysiskt arbete med tunga lyft eller ett stillasittande kontorsarbete behöver man axlarna.

Det gäller därför att hålla ens axlar friska och försöker förebygga besvären från att komma. Men som tur är finns det också en hel del hjälp att få ifall man drabbas av axelproblem. Det finns flera olika typer av specialister att gå till vid axelproblem som kan hjälpa dig på olika sätt när axlarna inte längre fungerar ordentligt, eller när du vill förebygga framtida problem.

Frusen skuldra

Frusen skuldra, eller axel, innebär att du får väldigt ont i axeln och efter ett tag kan den bli stel. Du får då problem med att röra på den på grund av att ledkapseln i axelleden blir stel. Det är dock inget som utvecklas under en natt utan det tar flera månader och är vanligare bland äldre än yngre. Diabetes ökar också risken för att då frusen skuldra. Ofta har man problemen i längre perioder och det är inte alls ovanligt att man har det i upp till två år. Det är därför viktigt att man hittar det så tidigt så möjligt så att man snabbare kan få det behandlat och få hjälp med smärtlindring ifall smärtan begränsar dig i ditt liv.

Utöver att man får ont när man ska ligga ned eller sova så får man med tiden allt svårare att använda axeln. I många fall räcker det med att du får smärtlindrande och sjukgymnastik. Smärtlindrande brukar oftast innebära receptfria värktabletter och inget tyngre. I vissa fall kan man ordinera kortison för att hjälpa till att lindra smärtan. I otroligt ovanliga fall kan man också operera axeln. Det är dock inte vanligt utan ifall vanliga smärtstillande inte hjälper så testar man först en injektion med kortison och ser resultaten på det.

Har man ont och är stel i axeln så bör man kontakta en vårdcentral för att kontrollera ifall man lider av frusen skuldra.

Andra axelproblem

Har du ont i axeln så bör du undvika de rörelser som gör att du utlöser smärta. Men samtidigt finns det rörelser som kan hjälpa till med axelproblem av olika slag. Övningarna kan man få av olika specialister som till exempel en sjukgymnast eller naprapat. En naprapat kan till exempel hjälpa till med behandlingen av axeln så att smärtan lindras och läker bättre. Detta kan i sin tur också fungera förebyggande för att du inte ska drabbas av värre besvär.

Det kan därför vara en bra idé att söka vård tidigt ifall man märker av att det inte blir bättre. På så sätt kan man stoppa axelproblemen innan de blir värre och du får problem med arbetet och fritiden. Först undersöker man såklart axeln och sedan när man hittat orsaken kan man anpassa din behandling så att du får det som behövs. Du kan bland annat få veta mer exakt vilka aktiviteter du bör försöka undvika samt vilka typer av övningar du ska göra för att hjälpa till med smärtlindring och för att få tillbaka rörligheten i din axel.