Får du ont i muskelfästena på utsidan av armbågen finns det en risk för att du lider av tennisarmbåge. Det beror oftast på att man jobbat enformigt med händerna och på så sätt överansträngt sina muskler. Som man hör på namnet kan man bland annat få besvären på grund av tennis. Men du kan få det av mycket annat, som till exempel tungt arbete eller golf. Allt egentligen som innebär enformiga rörelser med händerna där du riskerar att överanstränga musklerna som sköter just att sträcka fingrarna och din handled. Oftast behöver man inte någon behandling. Men i en del fall så går inte besvären över utav sig själv utan sitter i under en längre tid, då kan man behöva uppsöka vård.
Symtom
Vid tennisarmbåge kan man få flertalet symtom. Att man får ont på utsidan vid armbågen är ett vanligt kännetecken. Men du kan också få svårt att ta tag i saker hårt, till exempel ett tennisracket eller verktyg. Likaså kan du få bekymmer med att vrida på armen. På grund av detta kan du också få problem med att gripa tag i vissa saker vilket gör det svårare att fungera i vardagen tills man vant sig.
Utöver det kan du drabbas av stelhet i armbågen och lederna vilket gör det svårare att röra armen. Har man då fått tennisarmbåge genom just tennis eller till exempel snickrande så blir det svårt att fortsätta med detta så länge som du har besvären.
Det är värt att ha i åtanke att det inte är vanligt att barn drabbas av tennisarmbåge. Utan det vanligaste hos både män och kvinnor är att man drabbas efter fyrtioårsåldern. Risken att dina barn får dessa bekymmer är lägre dels då lederna är friskare och återställs snabbare efter de överansträngts.
Behandling
Man behöver sällan behandling för tennisarmbåge. Det första du bör göra är dock att undvika de rörelser som orsakar problemen från första början. Så har man tidigare spelat tennis eller golf till exempel så bör man ta en paus från detta tills att besvären har släppt. På så sätt låter du kroppen läka snabbare och du kan undvika en hel del av smärtan som du annars skulle ha haft.
Man kan också ta smärtstillande ifall man inte står ut med smärtan. Det finns också speciella bandage just för de som lider av tennisarmbåge som kan hjälpa en del människor.
Men har du kvar problemen efter ett par veckor och du misstänker att du har tennisarmbåge så är det alltid en bra idé att uppsöka vård så att du kan få det ordentligt undersökt. På så sätt kan man snabbare hitta felet och se till att du kommer på rätt väg för att få en frisk arm igen. Detta kan till exempel en sjukgymnast göra.
Men du kan också gå till en Naprapat. Denne kan undersöka dig fysiskt för att diagnostisera tennisarmbåge. Sedan kan man då få behandling som fokuserar på just problemområdena så att du snabbare blir frisk. Detta gör inte bara att du kan få tillbaka din arms ursprungliga funktion utan det kan också underlätta en hel del av smärtan som du tidigare haft. Utöver det kan man få råd om till exempel de aktiviteter som du bör undvika för att slippa mer värk. Du kan också få hjälp med övningar så att du snabbare får bot på problemen och underlätta din vardag.