Musarm är ett allt vanligare besvär som man får genom att man ofta använder en datormus. Anledningen till att man får det är på grund av alla små rörelser som konstant upprepas. Dessa görs också i en onaturlig ställning genom hur handen sitter formad runt musen. Detta leder till en överbelastning i leder, muskler och nerver och kan orsaka problem i handen, armen, nacke och skuldrorna. Besvären kan också sitta i rätt länge och ibland mer än ett halvår. Att du arbetar i en dålig ställning är en vanlig orsak.

Symtom

Symtomen kan variera en hel del från person till person. Att man känner sig öm, har ont eller blir allmänt stel i leder och muskler är ett vanligt kännetecken. Oftast är värken mer pulserande och kan följas av stickningar. I vissa fall kan handen eller handleden också domna av och du får då försämrad känsel i lederna.

Du kan också få problem med att hantera handen då koordinationsförmågan sänks avsevärt. I vissa fall kan du också få problem med styrkan i handen och får då problem med att till exempel öppna och stänga handen.

Behandling & Råd

Det finns mycket man kan göra för att både underlätta vid musarm men också för att förebygga det. Har du ett stillasittande jobb där du jobbar mycket framför datorn är det viktigt att du jobbar ergonomiskt. Att sitta rakt och i en ordentlig ställning är en bra start. Att också ta regelbundna pauser är viktigt för att armen och handen inte ska bli stel och få sämre blodcirkulation. Har man möjlighet att skifta mellan stående och sittande ställning med hjälp av ett höj- och sänkbart bord är det ett bra råd.

Stress kan också försämra din blodcirkulation och kan gör att värken blir värre vid musarm. Att försöka sänka stressgraden genom att antingen ta en paus eller omfördela arbetet är ett bra sätt att minska risken för musarm men också många andra potentiella problem.

Ifall man har haft problemen ett par veckor så bör man kontakta en vårdcentral eller sjukgymnast. Dessa kan oftast diagnostisera ifall du har musarm eller inte genom att dels undersöka kroppen men också genom att se hur ditt arbete och din livsstil påverkar risken för musarm.

Besök Kiropraktor eller Naprapat

Men du kan också gå till en kiropraktor eller naprapat. En naprapat kan undersöka din kropp ordentligt genom att bland annat granska kotorna i nacken och dina leder i axlar och armar. Man kan också behandla musklerna i dessa områden för att minska irritationen och på så vis minska besvären som du fått av musarm.

Då kan du också få råd om hur du ska stärka området och förhindra att besvären blir värre. En naprapat kan också enkelt komma med råd om hur du ska förbättra din arbetsställning eftersom det är troligt att du fått musarm just igenom jobbet. Då är det viktigt att man snabbt justerar detta innan besvären blir värre samt att du inte sitter med musarm onödigt länge.

Det finns dock en hel del mildare fall av musarm som kan underlättas av sig självt genom att man själv är medveten om sin kropp. Märker man att man har fått ont nyligen när man använder en mus kan det vara en bra idé att försöka ta pauser, eller till exempel minska användandet av mus genom att använda tangentbordet mera om möjligt.