Karpaltunnelsyndrom är en sjukdom som du får på grund av att nerven som går igenom karpaltunneln i handen kläms in. Har man det under en lång tid kan trycket mot nerven bli väldigt hårt och i sin tur leder det till att man kan få riktigt allvarliga problem eftersom nerven med tiden blir skadad. Man kan få problem i sitt liv av detta eftersom man drabbas av smärta i fingrarna samt kan börja domna av. Så enkla saker som att bära ett paket mjölk kan blir otroligt jobbiga för den som har allvarliga symtom av karpaltunnelsyndrom.

Symtom karpaltunnelsyndrom

Symtomen kan variera en hel del. Trycket mot nerven kan nämligen vara allt från mild till grovt vilket påverkar hur allvarliga dina symtom är. En person med mildare inklämning kan få en del domningar och en stickande smärta i handen. Men en annan person med grövre tryck som då kanske haft bekymren längre kan få intensiva smärtor och tappa en stor del av känseln i handen.

Får man inte behandling i tid för karpaltunnelsyndrom så blir symtomen allt värre och det övergår från milda stickningar till värre och oftare. Likaså med domningarna som övergår till att man tappar känsel i handen. Det är många som får värre symtom under natten då man lätt sover med handen i fel ställning, då brukar många skaka på handen när de vaknar för att lätta på besvären.

Behandling & Diagnostisering

Du kan få karpaltunnelsyndrom av flera olika anledningar. Riskfaktorer är att man använder handen för upprepade rörelser som påverkar just mediannerven i karpaltunneln. Så en person som jobbar i en kassa, med vibrerande maskiner eller har ett datorjobb där man använder musen en hel del kan ligga i en större riskzon att drabbas av karpaltunnelsyndrom.

Men sjukdomen kan också dyka upp i andra samband som med artrit, graviditet, diabetes eller andra sjukdomstillstånd. Det är därför det är viktigt att man undersöker om det endast är karpaltunnelsyndrom eller om det finns en underliggande anledning till ens problem.

Olika Behandlingsmetoder

Det finns olika sätt att behandla sjukdomen på. En del väljer att använda ett handledsstöd under natten för att undvika att handen hamnar fel. Men det kan dock inte åtgärda problemet i fråga utan kan bara hjälpa till att lindra symtomen av det. Många väljer just naprapati när de drabbas av karpaltunnelsyndrom.

Det är inte heller konstigt eftersom en naprapat kan hjälpa till med att återställa din rörelseförmåga vilket återställer musklerna och ligamenten i handen. De flesta som tar emot denna form av vård kan återgå till en normal vardag utan handledsstöd eller andra hjälpmedel eftersom naprapatin stärker musklerna och då kläms inte nerven in.

Detta låter en att öppna upp området som trycker mot nerven. Men en naprapat kan också hjälpa dig med tips och råd för hur du ska själv kunna lindra symtomen. Till exempel vad du bör tänka på när du arbetar eller är hemma och utför dina dagliga aktiviteter. På så sätt kan du också undvika framtida problem så att du inte konstant behöver söka vård på nytt för att nya smärtor uppstår. Man kan även få rådgivning kring övningar som hjälper till att lindra symtomen när de dyker upp så att du kan återgå till dina sysslor smärtfritt.